VONA: Ukrainian Fashion Week S/S 16

Київ тремтить, у місті йде тиждень моди, у неприступній фортеці чи для когось у рідному домі, Мистецькому Арсеналі. Усі істерично шукають запрошення та можливості потрапити на покази. Бігають магазинами або перебирають свою шафу в пошуках яскравого аутфіту, щоб звернули увагу, сфотографували.

Під дахом Арсеналу панує суміш почуттів захоплення та дикої цікавості. На бекстейжі повна протилежність – очікування та нервозність. Не всі присутні присутні уявляють, що відбувається за подіумом і яку роботу потрібно виконати, щоб зробити 12 хвилин модного шоу. Бажаєте дізнатися? Тоді читайте нижче.

За графіком показ VONA о шостій вечора, але це не означає, що можна з'явитися за годину, команда приходить з самого ранку і починає підготовку моделей. Деякі імениті дизайнери, учасники українського тижня моди чи не з її заснування (1997 р.), приходять незадовго до показу, щоби проконтролювати результат. Але якщо ти дизайнер-початківець, то більшу частину роботи виконуєш самостійно, а значить приходиш на підготовку з усіма.

Отже, ми зібралися о десятій ранку в незвично порожньому Арсеналі, скажу я вам, що бувати в Арсеналі в режимі його напівсну неймовірно, ніби заходиш до музею, тільки тут стенди з рекламою та одягом. Ось у такому приємному подиві ми прямуємо на бекстейж, де на нас чекає гримерка номер 6.

Сумки, коробки, наша половина гримерки, яку ми ділимо з LIA SYN та нашими 15 моделями, та моделями LIA, була як рукавичка, ось-ось трісне. Моделі починають примірку, метушня, минає час, і ми за всіма затвердили луки. Моделі вони як діти, власне вони є діти, тому не дивно, що в процесі примірки виявилося, що одна модель переплутала дизайнерів, і нам довелося шукати заміну. Подумаєш, дрібниці.

Поки ми розбиралися з луками, вже оголосили нашу чергу репетиції на подіумі, біжимо. До речі, репетиції для молодих дизайнерів строго за графіком, за тобою ще ціла черга, тож усе треба робити швидко. Почали. Дівчатка збиваються, доводиться бігати туди-сюди подіумом, а це більше 40 метрів, щоб з одного боку всіх побудувати, а потім бігти назад, щоб на все подивитися. Ми переживаємо, час репетиції добігає кінця, а дівчаткам ще рази два пройтися... Нас виганяють з подіуму, черга наступних... Почуття, що до кінця не відпрацювали фінал, не залишає, але нічого іншого не залишається, як готуватися далі.

Починаємо найцікавішу частину – перетворення моделей. Чекаємо на перші результати роботи перукаря і візажиста, вносимо коригування. Поки всі моделі чекають своєї черги на зачіску та мейк, ми можемо трохи відпочити та вийти на свіже повітря. О четвертій, починається перший показ п'ятого дня тижня моди, щоправда із запізненням на 30 хвилин, у коридорі стає дедалі тісніше, оскільки моделі мають бути готові, і побудовані заздалегідь до показу. З дверей нашої гримерки можна спостерігати, як одна за одною змінюються колекції дизайнерів. Усі абсолютно різні.

Fresh names цікаві тим, що гості перебувають у повному невіданні, що зараз побачать, всі колекції настільки різні, що не встигаєш відійти від однієї, як дивує інша. Ми починаємо одягати своїх моделей, взуття від спонсорів настільки незручне, що дівчата намагаються звикнути до нього, тренуючись у коридорі між великою кількістю народу, що зібрався.

На бекстейжі не буває сумно, завжди щось та відбувається. Наприклад, один із заявлених дизайнерів скасовує свій показ, а для решти це означає, що час зсувається і якщо не встиг підготувати моделей, значить побіжать, як є. Добре, що такого ні з ким не сталося і всі були готові заздалегідь, як і моделі VONA.

Самий хвилюючий момент починається перед виходом на подіум, не знаю яким дивом, але саме перед виходом моделям чогось раптом різко не вистачає, то шкарпетки зникли, то взуття втрачено! Хвилювання ще більше наростає, коли лунають перші акорди нашого треку! Вважаємо до трьох та відкриваємо показ весняно-літньої колекції VONA сезону 2016.

Показ відкривав вихід у сукню ніжно-блакитного відтінку і з кожним новим виходом фарби ставали все більш насиченими, а образи все цікавішими. Цю колекцію можна присвятити любові мам до своїх дітей, оскільки, тільки будучи мамою, можна зрозуміти, наскільки це дивно, тільки мами зберігають малюнки своїх дітей, і не підозрюючи, що одного разу, один з малюнків стане основною тематикою колекції і втілиться на тканині дизайнерської одягу.

 

Фото: fashionweek.ua

Текст: Вікторія Броварець (thewhitefashion.com.ua)